Hanna Aronsson Elfman

med sikte på att bli bäst i världen
 • Vem är jag:
  Hanna Aronsson Elfman
 • Född:
  29 december 2002
 • Bor:
  Malung när jag går i skolan, annars bor jag i Karlstad med min familj
 • Skola:
  Går på skidgymnasiet i Malung

Hej!

Jag heter Hanna och kommer från Karlstad, där jag har växt upp tillsammans med min lillebror och mina föräldrar. Jag tävlar i alpint och åker alla discipliner och tycker det är jätteroligt, såklart :)! Jag började träna och tävla när jag var 7 år, men min debut på skidor var mycket tidigare och jag fick mina första slalomskidor när jag var 2 år. Jag har alltid varit aktiv och gillat att hålla på med olika idrotter och åkte inte bara skidor under uppväxten. Fram till att jag började gymnasiet höll jag på med fler idrotter och framförallt fotboll och segling var två av de sporter jag gillade. Men alpint har alltid varit det som var roligast.

Hela min familj åker mycket skidor och det är fortfarande något som vi gillar att göra tillsammans när det går. Under vintrarna har vi tränat mycket hemma i Frykstabacken, som är Kils SLKs hemmabacke. Under nästan alla jullov, sportlov och påsklov har vi varit uppe i Sälen. Då har vi blandat träning i bana med massa friåkning både i och utanför pisten. Vi har haft en massa kul på skidor! På somrarna gillar jag att vara ute på sjön så mycket det bara går. Vi brukar bo hela sommarlovet i vår sommarstuga och då blir det mycket båtåkning, vattenskoter, vattenskidor, wakeboard, helt enkelt det mesta man kan göra ute på sjön under sommaren. Men även mycket fysträning såklart! Till säsongen 19/20 blev jag uttagen till landslagets träningsgrupp 2, vilket är jätteroligt! Det är bra tränare, bra åkare att träna tillsammans med och bra träningsmöjligheter. En alpin tävlingssäsong är lång, första FIS-tävlingen i Sverige brukar vara i november och sista FIS-tävlingen i Sverige är i slutet av april. Landslagets träningsgrupp 2 tävlar till största delen på Europacupen, som är nivån under Världscupen. De flesta av de tävlingarna sker i alpländer vilket innebär att det finns möjlighet till många tävlingar och det blir väldigt mycket resdagar.

Skidträningen börjar långt innan tävlingarna startar. Första skidlägret brukar vara i augusti och sedan rullar det på med läger ända fram till första tävlingen. När tävlingssäsongen är slut fortsätter träningssäsongen ett tag till och det är oftast skidläger igen i maj och juni med en paus på sommarlovet för att hinna med fysträningen.

Det är fantastiskt kul att det går bra och att jag får så bra förutsättningar den här säsongen. Mitt huvudfokus är att fortsätta utvecklas för att långsiktigt bli så bra att jag tävlar i Världscupen med sikte på att bli bäst i världen inom alpin skidåkning. Att bli så bra att jag kan vinna världscuptävlingar, vinna VM medaljer och OS. Jag älskar min sport, det är en riktigt rolig sport, jag älskar tävlingsmomenten och att träna både skidåkning och fysträning. Men för att kunna nå toppen är det en lång, krokig och tuff väg som kommer kräva engagemang, energi och resurser. Skulle ni vilja hjälpa mig på ett eller annat vis är det bara att höra av sig!

Hanna Aronsson Elfman

Meriter

Vinter -OS 2022
Tävling/plats: Deltog i Storslalom och Teamparallell
Värlscup 21/22
Tävling/plats: Totalt 13 världscupstarter, topp 30 i 4 tävlingar, 15:e plats slalom i Killington
Europacup 20/21
Placering: 2:a storslalom i Livigno, 5:a i totala storslalomcupen, 9 topp 10 placeringar totalt
JVM Bansko 20/21
Placering: 1:a storslalom, 4:a super-g
10 Världscupstarter
Representera SOK/Svenska Skidförbundet på Ungdoms OS Lausanne
Datum: 2020-01-09
Tävling/plats: Lausanne
Placering: 5:a Super-G, 7:a Storslalom, 5:a Slalom
Rankad 1:a i världen bland tjejer födda 2002, i disciplinerna alpin kombination och storslalom
JVM Narvik 2020
Placering: 4:a Storslalom, 5:a Alpin kombination, 1:a U18 Storslalom, 1:a U18 Super-G, 1:a U18 Alpin kombination
Europacup 19/20
Placering: 13:e i Europacupens Storslalom total, tagit Europacuppoäng i 4 discipliner: Storslalom, Slalom, Super-G och Alpin kombination
FIS debut
Datum: 2019-01-03
Tävling/plats: Duved

Kommande Höjdpunkter

Datum: 2022-10-22
Tävling: Worldcup opening
Plats: Sölden, Österrike
Datum: 2022-11-19
Tävling: Världscupen, Slalom
Plats: Levi, Finland
Datum: 2022-02-20
Tävling: Världscupen, Slalom
Plats: Levi, Finland
Datum: 2022-11-26
Tävling: Världscupen, Storslalom
Plats: Killington, USA
Datum: 2022-11-27
Tävling: Världscupen, Slalom
Plats: Killington, USA