Skip to main content

02 maj 2024

Slut på säsongen 23/24

DSC04120

Foto: Jesper Hayland

 

Hej på er!

 

Nu är säsongen 23/24 över på riktigt och förberedelserna för säsong 24/25 har redan börjat. Säsongen som har varit blev inte riktigt som jag ville, med skada i början och sen hade jag svårt att hitta tillbaka till den snabba åkningen. Men det blev en väldigt nyttig och lärorik säsong som jag kommer ha med mig till framtiden. Nästa säsong hoppas jag kunna hålla mig skadefri så att jag kan gasa på direkt från säsongsstart!

 

Nu på slutet av säsongen så blev det 2 veckor av riktigt bra träning i Kläppen med Malungs skidgymnasium och Värmlands alpina. Stort tack till Kläppen för grymt bra förhållanden, även ett mega tack till Malungs gymnasium för den grymma uppbackningen och att ni stod ut med mig i några dagar! Jag fick ut väldigt mycket av dessa dagar och det känns som att åkningen har utvecklats åt rätt håll. Nu blir det en sommarpaus fylld med fysträning och förberedelse inför nästa säsong. Första veckan efter skidåkningen har mest bestått av träning och massa träningsvärk… :) 

 

Hoppas ni fortsätter att följa min resa även nästa säsong! Ha en trevlig vår!

/Hanna

31 mars 2024

Glad Påsk!

BB 6296297231123384079

 

Hej på er, och glad påsk!

 

Jag har landat i Sälen efter en tid med väldigt mycket tävlingar och resande. Först var vi i Norefjell på två europacup slalom tävlingar. Åkningen fungerade väldigt bra där och jag vann första dagen, så det var roligt! Andra dagen blev det tyvärr en urkörning i andra åket, men åkningen fanns där iallafall. Efter dessa tävlingar åkte vi direkt till Hafjell och europacupfinal, en slalom och en storslalom tävling. Slalomen gick helt okej, inte riktigt så fort som jag ville men blev 6:a så det är jag ändå nöjd med! Storslalomen som var dagen efter gick faktiskt ganska bra. Jag har ju inte kört så mycket storslalom i år, så den har varit lite tuff. Jag startade som nr 50 och tog mig i första åket in på en 10:e plats, och efter åk 2 så slutade jag totalt på en 7:e plats. Det är mitt bästa resultat i storslalomen på europacupen på två år, så jag var väldigt nöjd med det resultatet!

 

Direkt efter Hafjell åkte jag till Trysil och körde de Danska mästerskapen för att försöka åka till mig ännu bättre punkter i storslalomen. Men jag slutade på en 6:e plats och var lite långt efter, så det blev inte de punkter jag behövde. Efter Trysil åkte jag upp till Åre för att köra SM i storslalom. Jag gjorde två bra åk, men det räckte inte hela vägen till en pall så jag blev 4:a, bara 0,05 sek från 3:an och 0,06 sek från 2:an. Dagen efter var det en ny storslalom tävling, men inte stora SM som dagen innan, den tävlingen fick jag vinna så det var väldigt kul! Och direkt efter SM i Åre åkte jag upp till Storklinten för SM i slalom, där blev jag också 4:a precis utanför pallen. Dagen efter körde jag en slalomtävling till, som inte var stora SM, och den blev jag 2:a på efter två bra och stabila åk, bara 0,05 sek efter vinnaren. Och efter detta åkte jag till Sundsvall och körde två FIS tävlingar i slalom, där blev jag 1:a och 2:a så det var roligt! Allt detta har vi hunnit med på 2 veckor, så det har varit väldigt intensiva veckor fulla med tävling och långa resor.

 

Nu är det bara en tävling kvar på säsongen, och det är Sälen wintergames i Lindvallen. Efter det blir det vårskidåkning, min förhoppning är att kunna kräma ur det sista av snön denna säsong. Jag kommer backa bandet lite och fokusera mest på teknik och grundträning för att kunna gasa ännu mer nästa säsong. 

 

Hoppas ni har haft en fin påsk!

/Hanna

12 mars 2024

Världscup på hemmaplan!

Hej på er!

 

Nu har vi precis kommit fram till Norefjell i Norge efter världscupen i Åre i helgen. Det var väldigt kul att tävla på hemmaplan, och kul att det var så många som kom och hejade på oss! Jag körde både slalom och storslalom, men körde tyvärr ur i bägge tävlingarna. På storslalomen började jag lite dåligt, det var så stora gropar i första branten och där backade jag av istället för att kliva på. Sedan körde jag ur lite längre ner i banan för jag gick lite för rakt över ett krön.

 

Slalomen däremot åkte jag mycket bättre än vad jag gjord tidigare under säsongen. Jag låg 20:e efter första åket, ett bra och stabilt första åk och bara 1,5 sek efter ledaren. Så jag var sugen på att gasa lite mer i andra åket för att kunna klättra några placeringar! I andra åket åkte jag bra, och jag hade ledning vid alla mellantider. Men bara 5 käppar innan mål försökte jag släppa lite extra mycket, men det var så tajt mellan käpparna så jag hann inte med och körde ur istället. Det var väldigt tråkigt att köra ur, men ännu tråkigare att köra ur precis innan mål! Men förhoppningsvis har jag lärt mig av mina misstag och gör inte om samma sak igen! :)

 

Nu är vi som sagt i Norefjell och ska köra två slalomtävlingar på europacupen imorn och på torsdag. Efter det åker vi till Hafjell för att köra europacupfinalerna. Sen är det dags för årets viktigaste tävling, SM! ;)

 

Ha det bäst!
/Hanna

23 februari 2024

Första europacup vinsten!

Hej på er!

 

Nu har jag landat hemma i Karlstad över helgen efter en kort sväng nere i Europa. Jag hade packat för att vara borta betydligt längre än en dryg vecka, men storslalomtävlingarna på europacupen blev tyvärr inställda. Men det är ju en utomhussport vi håller på med så då får man räkna med att planeringen ändras lite då och då. 

 

Under tiden vi var nere nu så blev det två träningsdagar i Pozza Di Fassa, Italien, och två tävlingsdagar i Malbun, Liechtenstein. Det var två slalomtävlingar på europacupen. Jag hade aldrig varit i Liechtenstein innan, så det var kul att se ett nytt ställe! Skidområdet var väldigt fint, inte superstort men väldigt mysigt och fina backar. Första dagen var vädret på topp, backen i superskick och känslan var bra inför tävlingen. Jag klev ur starten i första åket med bra känsla och åkningen kändes faktiskt ganska bra. Sen kom jag ner i branten och precis i slutet av branten grenslade jag en käpp. Då var dagens tävling över och jag fick ladda om inför dagen efter. Att grensla är alltid skittrist, men gjort är gjort och jag kunde ändå känna att min åkning var bra och tog med mig det till dagen efter. 

 

Dag två var vädret inte lika fint som innan, det blåste ganska mycket och snöade och regnade om vart annat. Det gjorde att underlaget blev lite mer rufft och mer spår att anpassa sig till. Men första åket gick ganska bra, mycket bättre åkning än vad det har varit tidigare tävlingar under säsongen. Jag låg 9:a efter första åket, men det var väldigt tajt så jag var bara 38 hundradelar efter ledaren vilket var ett väldigt bra utgångsläge inför andra åket. Inför andra åket var känslan också bra, och jag gick in för att verkligen försöka gasa men på ett smart sätt för att ta sig ner. Åkningen var bra i åk två och jag kom ner och tog över ledningen! Eftersom det var så tajt i första åket så räckte det hela vägen till en seger! Det blev min första vinst på europacupen och min första vinst denna säsong! Jag är otroligt glad och nöjd med mitt resultat, men jag är nästan ännu mer glad och nöjd över att min åkning äntligen börjar hitta tillbaka till där den var förra säsongen. Det blev dessutom en väldigt bra svensk dag. Jag delade pallen tillsammans med Moa Boström Müssener som blev trea. I övrigt så var det två svenskor på delad 5:e plats och en svenska på 12:e plats! 

 

Nu är jag som sagt hemma i Karlstad och laddar batterierna, för nästa vecka åker vi upp till Åre. Där blir det träningsläger inför världscuptävlingarna som går i Åre den 9:e och 10:e mars! Jag är väldigt peppad på att äntligen få tävla på hemmaplan igen!

 

Ha det bäst, så hörs vi snart igen!

/Hanna

15 februari 2024

Ny hemsida & en ny säsong!

Hej och välkommen till den nya hemsidan! 

 

Vi är just nu mitt uppe i säsongen, och jag har landat hemma i några dagar för att snart åka ner till Italien för träning och tävling igen. Här hemma, som är Karlstad, har det varit riktigt vinterväder med mycket snö. Jag har varit i Frykstabacken i Kil, som är min hemmabacke, och tränat lite slalom. Det har varit väldigt bra och värdefulla träningsdagar i Frykstabacken, så det var roligt! Jag har dessutom fått hänga med våra framtida Kils-stjärnor och se dom åka i backen, ett väldigt härligt gäng! :)

 

Förra säsongen var min bästa säsong hittils. Jag vann dubbla JVM-guld, blev topp 10 några gånger på världscupen med en 4:e plats som bästa placering, och slutade på en 10:e plats i den totala slalomcupen på världscupen. Inför denna säsong hade vi en grymt bra försäsong i Ushuaia, Argentina, i augusti och september men tyvärr avslutade jag lägret med en krasch. Det visade sig när jag kom hem att jag hade brutit ett ben i foten. Så då fick jag vila och köra en hel del rehab. Det tog dessutom längre tid än vad jag trodde och jag missade ganska mycket av säsongsstarten och den viktiga träningsperioden. Jag har inte riktigt haft samma träningsförberedelse inför denna säsong som förra, och det har varit lite trögstartat för mig. Men nu känner jag att det äntligen börjar komma igång lite mer. Jag har varit topp 20 på tre tävlingar så det är bra, och jag känner att farten börjar komma mer och mer nu. 

 

Nästa vecka är planen att köra två slalom och två storslalom tävlingar på europacupen. Sen åker vi tillbaka till Sverige och tränar några dagar inför världscupen i Åre. Det ska bli riktigt kul att tävla på hemmaplan igen. Hoppas att det är många som hejar fram oss Svenska åkare, så vi kan leverera på topp i Åre! Och hoppas vi ses där!

 

Ha det bäst!

/Hanna

Tävlingskalender

  • 2024-03-16
  • 2024-03-24
  • Saalbach (AUT)
  • ALPINE SKIING COMPETITIONS
  • Slalom, Storslalom, Super G, Störtlopp