Skip to main content

SVT

Talangen Hanna Aronsson Elfman saknas i Sölden-trupp

2024-02-12

Sveriges premiärtrupp till storslalomen i Sölden till helgen innehåller bland annat två åkare som aldrig fått chansen i den klassiska premiären i österrikiska Sölden men saknas gör talangen Hanna Aronsson Elfman.

– Jag har inte hunnit stå på skidor än, säger Aronsson Elfman som skadade foten i Argentina i september, till SVT Sport.

Hanna Aronsson Elfman, 20, skadade sig efter en krasch under en försäsongstävling i Argentina i början av september.

Efter en magnetkamera-undersökning konstaterades det att Aronsson Elfman, som slog igenom ifjol med en fjärdeplats på slalomen i Sestriere, fått en spricka i foten. Hon missade minst en månads ordinarie träning.

Nu är hon tillbaks i träning och foten känns bättre. Hon väntar på nytt besked om foten är helt läkt. Men att tävla i Sölden har inte varit aktuellt.

– Nej, jag har ju inte hunnit stå på snö, så det är dumt att riskera något, säger 20-åringen till SVT Sport.

Hoppas på Lisa Nyberg

Lisa Nyberg och William Hansson får för första gången känna på hur det är att tävla i världscuppremiären i Sölden. De båda alpintalangerna är två av sex svenska åkare som är uttagna till storslalomtävlingarna som inleder säsongen i helgen.

Nybergs bästa världscupresultat är en 21:a-plats medan Hansson inte tävlat i storslalom på den här nivån tidigare.

”Jag hoppas att Lisa Nyberg visar vad hon har visat upp på träning. Jag tycker hon har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling”, säger svenska damchefen Manuel Gamper i ett pressmeddelande.

Damernas storslalom avgörs på lördag, herrarna tävlar dagen därpå.

Sveriges Radio

Hanna Aronson Elfman redo för comeback: ”Inte orolig”

2023-12-20

Hanna Aronsson Elfman gör på torsdagen comeback i världscupen efter sin skada.
Men hur det kommer gå för Hanna i tävlingen efter skadan är enligt henne själv osäkert.

Sveriges Radio

Glädjebeskedet: Svenskan tillbaka efter fotskadan

2023-12-19

Hanna Aronsson Elfman är tillbaka i den alpina truppen efter sin fotskada.

Aronsson Elfman körde säsongspremiären i Levi men har missat alla tävlingar sedan dess.

Nu är den unga talangen alltså tillbaka för att köra torsdagens slalomtävling.

SVT

Hanna Aronsson Elfman närmar sig comeback

2023-12-06
Efter nästan en månads skadefrånvaro närmar sig talangen Hanna Aronsson Elfman, 20, en comeback i i den alpina världscupen. – Jag siktar på att vara med den 21 december i nästa slalomtävling, säger hon till Nya Wermlands-Tidningen.

Det var under förra säsongen som Hanna Aronsson Elfman slog igenom på allvar när hon vann VM-guld i både slalom och storslalom på juniornivå.

Dessutom slog hon till med en fjärdeplats som bäst i den alpina världscupen, men inledningen på den här säsongen har störts av en skadad vänsterfot.

På ett försäsongsläger kraschade Aronsson Elfman och fick en fraktur, men trots det kom hon till start i världscuppremiären i Levi den 11-12 november.

Efter premiären i Levi gjorde sig skadan återigen påmind under en storslalomträning och Aronsson Elfman har varit borta från världscupen sedan dess och ägnat sig åt rehabilitering.

Får ont av storslalom

Nu är dock en comeback nära i slalom, men storslalomen får vänta.
– Foten är inte som det var innan jag skadade mig, men mycket bättre och det känns väldigt skönt. Jag kör bara slalom nu, för storslalom fick jag ju lite ont av. Det är lite tuffare och mer krafter i storslalom. Stötarna blir större och då gör det ont, säger hon till NWT.
Siktet är nu inställt på att vara med när den alpina världscupen kommer till Courchevel i Frankrike den 21 december.
Aronsson Elfman tror inte att hon går tillbaka för tidigt efter skadan.
– Nej, nu är jag mer försiktig. Slalom funkade ju förut också, det var att jag körde storslalom som gjorde att det inte gick mer. Om jag håller mig till slalom ett tag tror jag det går bra.
Sveriges Radio

Vändningen: Talangen redo för slalompremiären

2023-11-10

Hon meddelade tidigare att hon skulle missa världscuppremiären i slalom på grund av en skada. Nu har Hanna Aronsson Elfman fått tummen upp från läkaren – och kommer trots allt till start.

”Vi har precis börjat rulla nu”, säger Aronsson Elfman till Radiosporten i en bil på väg till finska Levi.

Hör i ljudklippet om hennes förväntningar inför helgens tävling.

Svenska skidförbundet, Lars Melin +46 70-637 10 11

Hanna Aronsson Elfman startklar för Levi

2023-11-10
Hanna Aronsson Elfman meddelade i samband med alpina landslagets pressträff att hon skulle stå över världscupstarten i slalom i finländska Levi. Dessa planer är nu ändrade efter att Hanna fått grönt ljus från läkare.

I samband med besked från läkaren begav sig Hanna till Storklinten, Boden där hon anslöt till övriga delar av dam- och herrlandslaget och tränade under hela torsdagen. Efter genomförd träning konstaterade både Hanna och tekniktränare Charlie Laband att åkningen gick alldeles utmärkt att genomföra och att hon med den åkning hon visade blir aktuell för start. Med Hannas deltagande skickar Sverige en trupp på nio personer, där Hanna blir ett gott tillskott till det redan starka tjejteamet på plats i Levi.

– Åkningen kändes bättre än väntat med tanke på den rehabperiod jag kommer ifrån där jag inte kunnat åka skidor, men däremot tränat fysträning. Jag fick inte ont i foten och därför har jag heller inget att förlora på att starta i Levi. Förberedelserna har inte varit som för övriga tjejer som står på startlinjen, så det blir lite av mental träning att åka dit med inställningen att jag inte har något att förlora. Det är helt enkelt superkul att vara tillbaka och jag älskar att åka skidor. Idag åker jag till Levi och ansluter med slalomgänget säger Hanna Aronsson Elfman.

Slalomtävlingen i Levi är den första för säsongen och under fjolårets tävlingar placerade sig Hanna Aronsson Elfman på platserna 9 och 11. Det återstår att se om Hanna kan följa upp det med tanke på att hon inte stått på skidor de senaste sex veckorna.

– Det viktiga är att Hanna rehabat som hon ska och inte forcerar in i någonting. Det här är säsongsstart och vad som helst kan hända, och säsongen är lång. Den glädje Hanna visade upp för att återigen vara på skidor är smittande och när vi insåg att hon faktiskt kan ansluta till truppen gladde det oss alla stort säger Charlie Laband, tekniktränare.

Sveriges Radio

Svenska alpinlöftet missar slalompremiären

2023-10-31

Fyra veckor blev sex veckor och även snart åtta. Nu missar slalomtalangen Hanna Aronsson Elfman världscuppremiären på grund av sin fotskada.

Det är mindre fraktur i foten, från ett träningsläger i Argentina i september, som fortfarande inte velat läka.

”Nästa vecka har det gått åtta veckor så borde det nog ha hänt något i alla fall”, säger en försiktigt optimistisk Aronsson Elfman till Radiosporten.

Sveriges Radio

Säsongsdebuten dröjer för alpina löftet: ”Tråkigt besked”

2023-10-26

Fotfrakturen Hanna Aronsson Elfman ådrog sig i mitten av september är ännu inte läkt färdigt och det är fortsatt rehabträning som gäller för 20-åringen från Kils slalomklubb.

Hanna Aronsson Elfman berättar om beskedet från röntgen och vad hon nu har siktet inställt på.

SVT

Hanna Aronsson Elfman skadad – efter krasch i Argentina

2023-09-30

Hanna Aronsson Elfman, 20, skadade sig efter att hon kraschat under en försäsongstävling.

Nu ser alpintalangen ut att missa världscuppremiären i Sölden.

– Det är en spricka i foten, säger hon till SVT Sport.

 

För några veckor sedan befann sig Hanna Aronsson Elfman på ett läger i Argentina. 20-åringen deltog i South American Cup, som är en motsvarighet till Europacupen.

– Vi körde där för att få känna på lite tävlingsnerv igen. Det gick ganska bra, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Men med typ två käppar kvar till mål var det ett hopp, och jag hade lite fel riktning. Jag åkte rakt in i käppen efter och det var där smällen på foten kom.

”Ville bara känna att knäna sitter kvar”

Vad tänkte du där och då?

– Man ville bara känna att benen är hela och att knäna sitter kvar.

Efter en magnetröntgen konstaterades det att Aronsson Elfman fått en spricka i foten. Hon kommer därmed missa minst fyra veckors ordinarie träning.

– Just nu är det egentligen bra. Det känns konstigt att jag är skadad, för jag har egentligen inte ont.

Missar VC-premiären

Hon ser också ut att missa alpina världscuppremiären i Sölden, Österrike, den 28 oktober.

– Jag hoppas att jag kan vara med i Levi (11-12 november). Sen får vi se om det är för tajt eller om det går bra, säger Aronsson Elfman och tillägger:

– Det är dumt om det fortsätter göra ont hela säsongen, så man inte kan åka bra på någon tävling.

Den 20-åriga talangen ser fram emot att få tävla igen.

– Jag är superpeppad på säsongen. Förra säsongen gick så himla bra så det blir nog svårt att göra det mycket bättre. Men jag var nära pallen några gånger så det hade varit superkul att ta sig upp dit, säger hon.

– Men det är ett jättestort steg och de som är uppe på pallen är verkligen rutinerade och stabila.

SVT

Aronsson Elfman taggad inför sitt första VM: ”Sjukt spännande”

2023-01-30
Hanna Aronsson Elfman ser fram emot sitt första alpina VM på senorsidan efter att nyligen tagit dubbla guld på JVM.

– Det är sjukt spännande att få köra på stora VM också även om det inte var det största målet inför säsongen, säger 20-åringen till SVT Sport. Hon är nu hemma i Karlstad ett par dagar för att mellanlanda inför avfärden till precampen i Val di Fassa, Italien, inför VM i Courchevel, Frankrike, som inleds på måndag.

Målet för säsongen var att etablera sig i världscupen och säkra startnummer topp 30 i slalom. Hon har varit fyra i slalom som bäst den här säsongen där hon är nia i slalomcupen.

”Får se hur långt det räcker”

– Jag får åka dit och lära och så vill jag åka fort också. Om jag sätter min åkning så får vi se hur långt det räcker, funderar Aronsson Elfman.

Du är ju i början av dina karriär och samtida med Mikaela Shiffrin. Hur är det att följa henne på nära håll?

– Det är sjukt häftigt. Hon är ju den bästa åkaren genom tiderna just nu och en grym inspiration för oss andra. Det är så häftigt att följa henne, hon är så duktig, säger Elfman.

Aronsson Elfman är uttagen i storslalom och slalom och hennes första tävlingsdag är inte förrän torsdagen den 16 februari (storslalom) följt av slalomen 18 februari.

SVT

Nytt JVM-guld till Hanna Aronsson Elfman efter superåk i slalomen

2023-01-24
Hanna Aronsson Elfman följde upp JVM-guldet i storslalom med att vinna dagens slalom i ett soligt St Anton, Österrike. Detta efter en uppkörning från fjärde plats i första åket.

– Jag kan inte tro att det är sant, säger den häpna Aronsson Elfman i ORF:s sändning.

Bara från den sista mellantiden åkte hon ifrån ledande schweiziskan Janine Mächler med 0,63 – en evighet i dessa sammahang. Och vann med 0,45.

Det slog gnistor om den avslutningen och hon skrek ut sin glädje i målfållan.

Öhlund tvåa efter det första åket

Svenskan var fyra efter det första åket men gjorde ett andra åk utan misstag och hade fjärde bästa tid i den uppkörda banan.

Cornelia Öhlund låg tvåa efter det första åket och satsade hårt för att ta en medalj men körde ur tidigt efter att ha tappat balansen. Hon åkte ut från banan och hukade över skidorna i besvikelse.

SVT

Nytt JVM-guld i storslalom till Hanna Aronsson Elfman: ”Så glad”

2023-01-21

Alpina talangen Hanna Aronsson Elfman, 20, har fått sitt genombrott den här säsongen.

Under lördagen slog hon också till med karriärens andra JVM-guld i storslalom.

– Jag är så glad, det här förväntade jag mig inte, säger hon i segerintervjun i österrikiska Sankt Anton.

Värmländskan försvarade därmed titeln som hon vann förra året, och bjöd på ett formbesked inför alpina VM i Frankrike som börjar om drygt två veckor.

Hanna Aronsson Elfman låg sjua efter det första åket, men var näst snabbast av alla i andra och vann totalt 1.06 före schweiziskan Stefanie Grob på andra plats. Albaniens Lara Colturi blev trea.

När svenskan korsade målinjen sträckte hon händerna i luften och bjöd på ett stort leende i målfållan.

– Jag är så glad att jag kunde göra ett bra åk och få stå på pallen. Det var en väldigt svår och långsam bana, men jag gjorde mitt bästa. Det känns bra, säger hon efteråt.

Hyllades av Wiberg: ”Påminner om Anja Pärson”

Aronsson Elfman väntas få VM-debutera i Frankrike i februari.

I december stod hon för ett jätteåk i slalom under världscuptävlingen i italienska Sestriere och var näst snabbast av alla i andra åket.

– Det påminner om när Anja Pärson vann OS-guld i samma backe 2006. Jag blir lite tagen av det hon gör. Respektlösheten hon visar, att inte bry sig om att hon står där med Milkaela Shiffrin, Petra Vlhova och Wendy Holdener, sade SVT:s expert Pernilla Wiberg då.

SVT

19-åriga Hanna Aronsson Elfmans superåk – bästa av alla i andra åket

2022-12-27

19-åriga Hanna Aronsson Elfman låg 16:e efter första åket i italienska Sestrieres slalom – 2,14 sekunder efter.

Då slog hon till med ett andra åkets i särklass bästa tid och kom fyra, 35 hundradelar från pallen.

– Det är helt sjukt att bli fyra, det trodde jag verkligen inte, säger hon i SVT:s Vinterstudion.

Säsongsinledningens första helger hade inneburit två pallplatser för Anna Swenn-Larsson, bland annat hennes första världscupseger någonsin för två helger sedan. Inför det andra åket var hon 44 hundradelar från en ny pallplacering.

Men istället var det doldisen Aronsson Elfman, som tävlar för Kils Slk, som stod för en stor sensation. Förra årets JVM-guldvinnare i storslalom imponerade storligen i det andra åket. Åkare efter åkare med större meritlistor misslyckades med att peta bort 19-åringen från förstaplatsen och när tre åkare återstod låg svenskan fortfarande etta.

– Jag försökte bara sätta ett åk som är bra. Det gick ju bra. Det var ganska rakt sista biten. Jag kände att här är det bara att släppa, och det gick fort, säger Aronsson Elfman.

Nästan en sekund snabbare än tvåan

Då kom världsstjärnan Mikael Shiffrin och slog svenskans totaltid med 58 hundradelar. Wendy Holdener övertog sedan förstaplatsen från amerikanskan. Ledningen höll sedan i sig för Holdener då ettan från första åket Petra Vlhova körde in som trea och petade ner Aronsson Elfman till fjärde. 19-åringens tidigare bästa placering i världscupen var nia.

Superåket från svenskan var 85 hundradelar snabbare än någon annan.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det påminner om när Anja Pärson vann OS-guld i samma backe 2006, säger SVT:s expert Pernilla Wiberg.

Anna Swenn-Larsson hade sjunde bästa tid i andra och kom sexa.

I övrigt var det en tung dag för svenskorna där fyra stycken åkte ut ur det första åket och Sara Hector åkte på en innerskida och missade andra åket.